Valmistaudutaan juhliin!

Onko teillä tänä keväänä tai kesänä juhlat kotona?

Muutama vinkki valmistautumiseen:

1. Kylmätilaa tarvitaan enemmän kuin arkena. Tyhjennä siis jääkaapista kaikki ylimääräinen, pyyhkäise pinnat ja laita jääkaappi vähän tavallista kylmemmälle. Kun juhlapöytään nostetaan herkkuja tarjolle lämpimään huonetilaan, niin ne säilyvät paremmin kun lämpötila on lähtenyt matalalta. Leipomossa meidän jääkaapit ovat jopa kahdessa asteessa. Jos on mahdollisuus lainata jääkaappia vaikka naapurilta, niin kylmätilaa ei koskaan ole liikaa!

2. Lämpimänä päivänä juotavaa kuluu, eikä nyt tarkoiteta alkoholia. Varaa juotavaksi kivennäisvettä tai vaikka limellä maustettua vettä.  Kaunis lasiastia sitrusviipaleilla on myös koriste itsessään. Laita jäät ajoissa pakastimeen ja lisää niitä astiaan päivän mittaan.

3. Kahvia, teetä, sokeria ja kahvimaitoa, muista varata näitä riittävästi. Jäljelle jäävät kuluu sitten arkena. Mutta ennemmin liikaa, kuin liian vähän! Hyvä mitta on, että kahdellekymmenelle vieraalle tulee yhdestä paketista myös reilusti santsikupilliset. Eli sadalle vieraalle viisi pakettia kahvia riittää mainiosti. Varaa myös laadukasta teetä, muutama litra kahvimaitoa ja paketti palasokeria. Muista myös mehua lapsille!

 

4. Mitä tarjolle? Siihen ei ole mitään sääntöä, eli jokainen valitsee tarjottavansa ihan oman makunsa mukaan. Hyvä pitää mielessä, että juhlien ollessa lähellä puolta päivää, on hyvä varata runsaasti suolaista tarjottavaa. Moni ei ole silloin ehtinyt nauttia lounasta ja suolaista menee siis enemmän. Voit tarjota piiraita, voileipä, voileipäkakkua, tapaksia tai vaikka sushia. Kunhan suolaista tarjottavaa löytyy. Kaikissa juhlissa, kellonajasta riippumatta, on hyvä olla suolainen vaihtoehto makean lisäksi. Makea kakku on usein juhlapöydän kruunu tai se voi olla myös kuppikakut telineessä. Lisäksi pikkuleipiä, macaronsvalikoima tai vaikka marenkeja. Jos lähipiiristä löytyy oiva pullanleipoja, niin tuore pullapitko on myös houkutteleva ja ihanalle tuoksuva lisä kahvipöytään.

 

5. Kuinka paljon kakkua, tätä kysytään meiltä usein. Mutta meillä ei ole siihen oikeaa vastausta. Joskus kakkua menee paljon ja toisissa juhlissa vähemmän. On kuitenkin kohteliasta varata kakkua jokaiselle vieraalle, vaikka ei ajattelisikaan jokaisen sitä ottavan. Jos kakkua on useampaa laatua, esimerkiksi kakkubuffa, niin kakkua on hyvä varata noin 1,5 kertaa vierasmäärän verran. Osa maistelee useampaa ja joillekin riittää yksi pala.

Kannattaa myös huomioida, että vieraiden tullessa pitkin päivää on parempi valita useampi pienempi kakku, ettei isot kakut seiso pitkään lämpimässä.

6. Ota huomioon erityisruokavaliot. Kaikissa isommissa juhlissa löytyy muutama erityisruokavalioinen. Jos et tunne kaikkia juhliin tulevia vieraita, on kohteliasta huomioida tarjottavissa ainakin seuraavat; gluteeniton, pähkinätön, munaton, maidoton ja vegaaninen. Usein nämä voi yhdistää myös samaan tarjottavaan. Jos näiden ruokavaliotuotteiden valmistaminen ei ole tuttua, niin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

7. Tehdäkö itse vai tilata valmiina, tässä on usein kysymys ajasta. Onko aikaa tehdä tarjottavat, siivota, käydä kampaajalla, koristella, kattaa ja tarjoilla? Toiset ovat tottuneet tekemään itse tai yhdessä sukulaisten kesken ja toiset ostavat valmiina. Tai jakaa tarjottavat osiin, ostetaan osa valmiina ja tehdään  itse se, missä ollaan parhaimmillaan. Joskus voi olla ihanaa asettua itsekin valmiiseen pöytään!

8. Nauti juhlista! Muista, että tärkeintä ei ole siivotut kaapit, vaan juhlien tunnelma. Kun itse nautit juhlasta ja olet rento, niin kaikki viihtyvät!

Ihania juhlia kaikille!

Kati