Valmistaudutaan juhliin!

Onko teillä tänä keväänä tai kesänä juhlat kotona?

Muutama vinkki valmistautumiseen:

1. Kylmätilaa tarvitaan enemmän kuin arkena. Tyhjennä siis jääkaapista kaikki ylimääräinen, pyyhkäise pinnat ja laita jääkaappi vähän tavallista kylmemmälle. Kun juhlapöytään nostetaan herkkuja tarjolle lämpimään huonetilaan, niin ne säilyvät paremmin kun lämpötila on lähtenyt matalalta. Leipomossa meidän jääkaapit ovat jopa kahdessa asteessa. Jos on mahdollisuus lainata jääkaappia vaikka naapurilta, niin kylmätilaa ei koskaan ole liikaa!

2. Lämpimänä päivänä juotavaa kuluu, eikä nyt tarkoiteta alkoholia. Varaa juotavaksi kivennäisvettä tai vaikka limellä maustettua vettä.  Kaunis lasiastia sitrusviipaleilla on myös koriste itsessään. Laita jäät ajoissa pakastimeen ja lisää niitä astiaan päivän mittaan.

3. Kahvia, teetä, sokeria ja kahvimaitoa, muista varata näitä riittävästi. Jäljelle jäävät kuluu sitten arkena. Mutta ennemmin liikaa, kuin liian vähän! Hyvä mitta on, että kahdellekymmenelle vieraalle tulee yhdestä paketista myös reilusti santsikupilliset. Eli sadalle vieraalle viisi pakettia kahvia riittää mainiosti. Varaa myös laadukasta teetä, muutama litra kahvimaitoa ja paketti palasokeria. Muista myös mehua lapsille!

 

4. Mitä tarjolle? Siihen ei ole mitään sääntöä, eli jokainen valitsee tarjottavansa ihan oman makunsa mukaan. Hyvä pitää mielessä, että juhlien ollessa lähellä puolta päivää, on hyvä varata runsaasti suolaista tarjottavaa. Moni ei ole silloin ehtinyt nauttia lounasta ja suolaista menee siis enemmän. Voit tarjota piiraita, voileipä, voileipäkakkua, tapaksia tai vaikka sushia. Kunhan suolaista tarjottavaa löytyy. Kaikissa juhlissa, kellonajasta riippumatta, on hyvä olla suolainen vaihtoehto makean lisäksi. Makea kakku on usein juhlapöydän kruunu tai se voi olla myös kuppikakut telineessä. Lisäksi pikkuleipiä, macaronsvalikoima tai vaikka marenkeja. Jos lähipiiristä löytyy oiva pullanleipoja, niin tuore pullapitko on myös houkutteleva ja ihanalle tuoksuva lisä kahvipöytään.

 

5. Kuinka paljon kakkua, tätä kysytään meiltä usein. Mutta meillä ei ole siihen oikeaa vastausta. Joskus kakkua menee paljon ja toisissa juhlissa vähemmän. On kuitenkin kohteliasta varata kakkua jokaiselle vieraalle, vaikka ei ajattelisikaan jokaisen sitä ottavan. Jos kakkua on useampaa laatua, esimerkiksi kakkubuffa, niin kakkua on hyvä varata noin 1,5 kertaa vierasmäärän verran. Osa maistelee useampaa ja joillekin riittää yksi pala.

Kannattaa myös huomioida, että vieraiden tullessa pitkin päivää on parempi valita useampi pienempi kakku, ettei isot kakut seiso pitkään lämpimässä.

6. Ota huomioon erityisruokavaliot. Kaikissa isommissa juhlissa löytyy muutama erityisruokavalioinen. Jos et tunne kaikkia juhliin tulevia vieraita, on kohteliasta huomioida tarjottavissa ainakin seuraavat; gluteeniton, pähkinätön, munaton, maidoton ja vegaaninen. Usein nämä voi yhdistää myös samaan tarjottavaan. Jos näiden ruokavaliotuotteiden valmistaminen ei ole tuttua, niin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

7. Tehdäkö itse vai tilata valmiina, tässä on usein kysymys ajasta. Onko aikaa tehdä tarjottavat, siivota, käydä kampaajalla, koristella, kattaa ja tarjoilla? Toiset ovat tottuneet tekemään itse tai yhdessä sukulaisten kesken ja toiset ostavat valmiina. Tai jakaa tarjottavat osiin, ostetaan osa valmiina ja tehdään  itse se, missä ollaan parhaimmillaan. Joskus voi olla ihanaa asettua itsekin valmiiseen pöytään!

8. Nauti juhlista! Muista, että tärkeintä ei ole siivotut kaapit, vaan juhlien tunnelma. Kun itse nautit juhlasta ja olet rento, niin kaikki viihtyvät!

Ihania juhlia kaikille!

Kati

 

 

 

Etsitään herkuttelijaa!

Mun on pakko twerkkaa – eiku testaa!

Haluamme olla edelläkävijöitä, haluamme tehdä uutta ja tuoda maailman trendit lähelle! Joskus innostus lähtee siitä, että joku klassikkoherkku tuntuu mahdottomalta muuttaa vegaaniseksi. Välillä ei malta tehdään päivän suunniteltuja töitä, kun sormet syyhyää päästä testaamaan. Teemme testiversion, maistelemme, tutkailemme rakennetta ja suutuntumaa. Välillä tuote hylätään kesken prosessin, tehdään toinen, kolmas ja neljäs muutoskierros, joskus jopa kymmenes. Vaihdetaan raaka-aineita, muutetaan reseptiikkaa. Joskus yksi ei tykkää lopputuloksesta ja saattaa silti olla jonkun meistä suosikki.

 

Vegaaninen innostus!

Nyt meillä on menossa ihan hillitön vegaanisen leivonnan innostus. Tätä on ollut nyt käynnissä pari vuotta, jonka aikana vegaaninen valikoimamme on koko ajan lisääntynyt. Tämän kevään Vegemessujen jälkeen homma meinaa lähteä ihan lapasesta. Uusia ideoita pukkaa, kirjoitetaan reseptiikkaa, testataan, maistellaan ja taas testataan.

Teemme uusia tuotteita kahvilaan ja tilausvalikoimaa.

Meillä on kuitenkin haaste… meitä on vain muutama ja välillä tulemme myös sokeaksi omalle työlle. Eikä meistä kukaan ole täysin vegaani. Siis tarvitsemme lisää maistelijoita!

 

 

 

 

Etsimme pro-tason herkuttelijoita, jotka altistavat itsensä ihmiskokeelle!

Oletko etsimämme henkilö:

* Olet vegaani, ehkä ollut jo pitkään tai vasta aloittanut vegaanisen elämän

* Sinulla on kokemusta herkuttelusta

* Pääset hakemaan testiherkut kahvilastamme Lohjalta

* Uskallat sanoa mielipiteesi

* Sitoudut antamaan palautteen

* Jakaisitko makunystyräsi ja maistelisit kanssamme uusia tuotteita?

Jos kiinnostuit, niin laita viestiä: info@pinklemon.fi

Kerro vähän itsestäsi: kuinka pitkään olet ollut vegaani ja miksi juuri sinä olisit oivallinen maistelija.

Uusia tuotteita tulee maisteltavaksi epäsäännöllisesti.  Tätä ei voi laittaa kalenteriin joka kuun ensimmäiselle perjantaille, koska en voi tietää milloin reseptiikka on niin valmista, että sitä voidaan maistattaa. Homma kuitenkin toimii siten, että alkuviikosta lähetetään WhatsApp tai tekstiviesti, kun sille viikolle on torstaina tai perjantaina maistelut noudettavissa. Nämä herkut eivät maksa vapaaehtoiselle mitään ja emme maksa tästä palkkiota.

 

Taas jauhopeukalo syyhyää! Jaatko innostukseni herkutteluun?!

Kati

 

 

 

Meiltä tulee kirja!

Jännittäviä uutisia!
Meiltä tulee kirja parin viikon päästä, kahvilan suosikkireseptejä ja ihan uutta tuotekehitystä on koottu yhteen!
Kirjassa on erilaisia herkkukattauksia ja huomioitu meidän tapaan erityisruokavalioita. Kirjasta löytyy laktoosittomia, gluteenittomia, maidottomia, vegaanisia ja FODMAP-ruokavalioon sopivia reseptejä.

Lisää ruokavalioista täällä

Kattaukset

Kirjaa kuvatessa pidimme aina juhlat, joten ei turhaan katettu vain kuvausta varten. Kirjasta löytyy kattaukset niin häihin kuin lastenjuhlaan, terveellisen aamupalan kautta upeisiin uuden vuoden bileisiin!

Kaikkiaan kattauksia on seitsemän erilaista, tavoitteena jokaiselle löytyvän jotain sopivaa. Lisäksi kattauksista voi miksata ihan uusia kokonaisuuksia vaikka cocktailjuhlaan. Kirjasta löytyy myös perusreseptiikkaa moneen käyttöön.

 

 

Aamupala

Keväinen terveellisemmän elämän värikäs kattaus pitää sisällään raikkaita ja niin hyvää tekeviä herkkuja. Näillä yllätät vaikka ihanan työporukan uuteen viikkoon!

Tästä löytyy esimerkiksi smoothieita, chiavanukasta, siemennäkkäriä ja monta muuta

 

 

Afternoon tea

Meillä kahvilassa suosittu afternoon tea katettiin myös kirjaan. Ihania makeita ja suolaisia herkkuja. Nämä voi jakaa tehtäväksi ystävien kesken ja koota yhteen kokonaiseksi kattaukseksi!

Ohjeista löytyy muun muassa klassikko kurkkuleipä ja Pink Lemon kahvilan keväinen suosikkiherkku villiyrttipiiras, johon on reseptiä kyselty monta kertaa!

P.S. Kahvilan seuraava afternoon tea kattaus on nyt varattavissa!

 

  

 

 

Lastenjuhlat

Lastenjuhlat oli huikean hauska päivä! Sormivärejä, lahjoja ja herkuttelua! Kattauksesta jätettiin kokonaan pois kakku ja sen sijaan tehtiin esimerkiksi kakkutikkareita, joita voi tehdä yhdessä lasten kanssa. Lisäksi oli tärkeää, että näistä ei synny viime hetken paniikkia, vaan moni naposteltava voitiin toteuttaa jo etukäteen. Enemmän hulluttelua ja vähemmän keittiössä hääräämistä!

 

 

Puutarhajuhlat

Puutarhajuhlat on rakkaat, kotoisat ja juhlistavat kesän antimia!

Juhlien parasta antia on makeat ja suolaiset herkut, joista suurimpaan osaa raaka-aineet löytyy kotipuutarhasta tai torilta. Kattauksessa on esimerkiksi mehevää raparperipiirasta, vuohenputkipestoa, parsapiirasta, marjaisaa pavlovaa ja marskin juomaa.

 

 

Häät

Rakkauden päivän kattaus on tällä kertaa rustiikkinen herkkubuffa ja toteutettu naked cake tyylisenä. Kattaus on vähän työläämpi, mutta toteutus onnistuu varmasti myös kotileipurilta! Moni kakku paranee, kun saa vetäytyä pari päivää. Ei siis ole tarpeen tehdä kaikkea vasta edellisenä päivänä. Herkut on valikoitu niin, että tekemisen voi hyvin ajoittaa vaikka reilun viikon ajalle!

 

 

 

Sadonkorjuujuhlat

Kun meille saapuu syksyn värit, niin satokausi on parhaimmillaan! Juhlitaan sadonkorjuujuhlaa perhepiirissä ja naapuruston kesken. Ihanat makeat ja suolaiset piiraat, cocktailleivät, kuppikakut ja tuulahdus amerikkalaisesta kiitospäivän vietosta kurpitsapiiraassa.

 

 

 

Uuden Vuoden juhlat

Vuoden päätös, skumppalasit kilisee ja katetaan hienoimmat astiat! Nämä juhlavat tarjoilut sopivat myös pyöreiden vuosien juhlistamiseen. Kattauksesta löytyy niin suolaista kuin makeaa. Erityisesti tästä kattaukseta tuon esille pähkinättömän raakakakun, joka voidaan toteuttaa suurelta osin kotimaisin raaka-ainein.

   

 

 

Kirja on tehty Otavan Moreenikustannuksen kanssa.

Jännittyneenä odottelemme palautetta, kun kirja saapuu kirjakauppoihin ja kirjastoihin!

 

Leipomisterveisin

Kati

Erityisruokavaliot – ei niin erityiset

 

Meillä on aina valikoimassa gluteeniton, maidoton ja vegaaninen vaihtoehto. Erityisruokavaliot eivät ole meille niin kovin erityisiä vaan arkipäivää.
 

Tavoitteena on tehdä sellaisia herkkuja, joista ei huomaa sen olevan ”erityisruokavalioinen”. Yksi suosikkituotteistamme onkin suklaatryffelikakku, joka on gluteeniton ja vegaaninen!

 

 

 

Erityisruokavaliot vaativat erityistä huomiota

Gluteenittomille tuotteille on oma uuni, taikinakone ja jääkaappi. Kun samassa tilassa leivotaan tavallisia jauhotuotteita, niin tarkkana saa olla koko ajan. Lisäksi raaka-aineiden varastoinnissa pitää asiaan kiinnittää erityistä huomiota. Meillä gluteenittomat raaka-aineet säilytetään omassa hyllyssään erillään kotimaisista jauhotuotteista.

Gluteenittoman leivonnan haasteena on usein muruinen rakenne ja taikinan hankala käsiteltävyys. Tässä leivonnassa auttaa usein esimerkiksi psylliumin lisääminen taikinaan parantamaan leivontaominaisuuksia. Kokeilemalla on löytynyt oikeat jauhot ja mittasuhteet eri tuotteille. Tästä on luotu reseptiikkaa, jota voidaan leipomossa toistaa ja kehittää edelleen uusien tuotteiden pohjaksi.

 

Vegaaninen ruokavalio on periaatteessa yksinkertainen – ei mitään eläinperäistä

Mutta eläinperäinen ainesosa voi lymytä ainesosaluettelossa koodiin kätkettynä. Tämä on yksi syy siihen, miksi vegaaninen valikoima laajenee hitaasti. 

Jokainen uusi raaka-aine pitää käydä tarkkaan läpi. Eli ideasta tuotteeksi on paljon muutakin kuin testileivontaa, välillä myös salapoliisityötä.

Vegaaninen leivonta on ihan oma lajinsa, sitä ei ilmeisesti opeteta missään. Kokeile – erehdy – kokeile uudelleen -periaatteella olemme kehittäneet kakkupohjia, täytteitä ja maistuvia moussekakkuja. Onneksi raaka-aineiden saatavuus on parantunut ja monipuolistunut, se auttaa sekä kotileipuria että meitä!

 

Mikä kumman FODMAP?

FODMAP-ruokavalioon olemme tutustuneet nyt viimeisimpänä. Ruokavalioon on suuntaa-antava sallittujen ja kiellettyjen ainesosien luettelo, tähän kuitenkin liittyy erityispiirteenä vahvasti yksilölliset sopivuudet. Tyypillisesti ruokavalio on gluteeniton ja laktoositon, moni makeista tuotteistamme sopiikin FODMAP-ruokavalioon sellaisenaan. Suolaisten osalta onkin tehty enemmän töitä, koska kaikki sipulit, myös mausteseoksissa, ovat vältettävien listalla. Olemme kuitenkin onnistuneet luomaan pari erilaista, yleisesti FODMAP-ruokavalioon sopivaa suolaista piirasta. Eikä näistäkään huomaa niiden olevan niin kovin erilaisia!

 

Älä tule paha kakku!

Opiskelemme koko ajan erityisruokavalioiden leivonnan saloja. Koeleivomme ja taas koeleivomme. Välillä otamme tuotteen kokeeksi vitriiniin, keräämme palautetta ja usein palaamme takaisin kehitystyön ääreen. Joskus ideasta ei vain ole tuotteeksi; kakku lässähtää, maistuu väärälle tai on mahdoton leikata.

Haasteet kuitenkin innostavat meitä! Siksi meillä on koko ajan jotain uutta työn alla, vegaanisia ja gluteenittomia, sekä näiden yhdistelmien reseptejä kehitellään ja testataan koko ajan.

 

Erityisen erikoisetkaan eivät ole mahdottomat

Teemme tilauksesta myös ihan spesiaaleja ruokavaliotuotteita. Usein meille tulee lista kielletyistä raaka-aineista tai sitten on lista muutamasta sallitusta. Kuten tämä pieni syntymäpäiväkakku, jossa käytettiin kuutta sallittua raaka-ainetta.

Lempihahmon sokerimassakoriste jätettiin kakusta irralleen, jäi muistoksi päivänsankarille.

 

 

 

 

 

Iloa leivontaan!

Kati

Meillä leivottua!

Leipominen on intohimomme ja siksipä kahvilan valikoima on omassa leipomossa, ihan siinä seinän takana leivottua. Meille on tärkeää, että tiedämme jokaisesta tuotteesta paitsi raaka-aineet myös prosessin, miten tuote on valmistettu.

Palaute ja ideat kahvilasta välittyvät leipomon puolelle muutaman minuutin viiveellä. Toisinaan asiakastoiveesta tuotteeksi pystytään toteuttamaan kahvilan vitriiniin parissa päivässä!

Välillä toiveet vaativat enemmän kehittelyä, testileivontaa ja maistelua. Uuden kehitys vaatii aina useamman päivän, voi vierähtää viikko tai pari ennen kuin saadaan tuote, jota voidaan tarjota asiakkaille. Silloin meillä jännitetään asiakaspalautetta, kondiittoria kuumottaa tuotteen vastaanotto. Onnistuttiinko vai palataanko takaisin reseptikehityksen ääreen?

Palaute onkin meille ensiarvoisen tärkeää, sillä omassa leipomossa voimme joustavasti vaikuttaa moneen asiaan, kuten ruokavalioihin, valikoimaan ja sesonkituotteisiin.

Anna siis rohkeasti palautetta!

Tervetuloa

Tervetuloa uudelle nettisivulle ja blogiin! Tässä osiossa kerron uusista tuulista, ruokavalioisesta leivonnasta ja trendeistä maailmalla! Blogissa saattaa välillä olla jaossa myös reseptejä, jos sille päälle sattuu. Tervetuloa seuraamaan!